Ubuduće subvencije i za uzgajivače zečeva

Poljoprivredni proizvođači koji se u Srbiji bave uzgojem kunića od ove godine su priključeni Grupaciji za stočarstvo pri Privrednoj komori Srbije (PKS), tako da će ubuduće moći da konkurišu za dobijanje državne subvencije.

Da bi se u Srbiji započelo sa uzgojem zečeva potrebno je uložiti između 10.000 i 15.000 eura. Najveći broj farmi sa kunićima nalazi se u Vojvodini, dok ih je svega nekoliko u centralnoj Srbiji. Međutim samo se nekoliko uzgajivača ozbiljno bavi ovim poslom, iako od njega može lepo da se živi.

– Prethodnih tridesetak godina nikada ništa nismo dobijali. Sada kada smo primljeni u Grupaciju za stočarstvo moći ćemo da dobijamo pare za uzgoj kunića. Međutim, kod nas ima tek nekih sedam ili osam farmi koje su ozbiljne, a meso kunića prodaju velikim marketima – kaže Milan Pavlović, potpredsednik Udruženja kunića “Panon”.

U Srbiji se mesečno prizvede između šest i sedam hiljada kunića. Zavisno od farme, proizvodnja se kreće od 500 do 1.000 kunića na mesečnom nivou, jer se ženke kote sedam ili osam puta godišnje, pa svaka od njih izvede do 80 mladih. Kada je reč o nutritivnoj vrednosti, meso kunića je najzdravije, jer nema masnoće i holesterola.

– Najbolji kunići za uzgoj su francuski hibridi “Hajkom”, koji za 85 dana doguraju do tri kilograma težine. Sada pravimo klanicu specijalizovanu samo za kuniće, koja bi trebalo da bude gotova do decembra, nakon čega ćemo tražiti sertifikat za izvoz mesa na rusko tržište – kaže Pavlović.

Po njegovim rečima, u Srbiji je sada nedeljno kolje oko 300 kunića koji dalje idu trgovinskim lancima, prenose “Večernje novosti”.

– Zarada je više nego dupla, pa ima ljudi koji samo do toga žive. Otprilike, ko ima farmu od nekih 50 ženki u priplodu, mesečno mu ostaje oko 500 eura, a na farmama uglavnom ima od 70 do 150 ženki – objašnjava Pavlović i ističe da ne postoji nijedna životinja više isplativija za gajenje od kunića.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор