Proizvodnja kunića kao unosan posao

made-in-germany-rs-kunici

Braća Nenad i Dejan Popov iz Stajićeva kod Zrenjanina opredelili su se da započnu sa gajenjem kunića, čije meso uvek mogu da plasiraju marketima, hotelima i restoranima, jer je potražnja na tržištu velika.

Na njihovoj farmi trenutno ima 50 ženki i 12 mužjaka francuskog hibridnog kunića, a po rečima Nenada, plan braće Popov je da u skorije vreme udvostruče svoje proizvodne kapacitete za gajenje kunića.

– Još uvek je najveći problem to što se kod nas ovaj posao isključivo tretira kao hobi, pa je naš cilj, kao uostalom i svih odgajivača kunića u Srbiji, da se kunićarstvo uvrsti u granu stočarstva. Planiramo da na farmi imamo stotinu ženki, kako bismo bili konkurentniji, ne samo što se tiče matičenja jata, već i subvencionisanja uvoza i izvoza. Gradska uprava u Zrenjaninu je imala sluha za našu proizvodnju i pomogla nam je u nastupu pred Ministarstvom poljoprivrede – objašnjava Nenad, a prenosi “Dnevnik”.

Po njegovim rečima, tržište za proizvodnju i prodaju kunića postoji u Srbiji. Za sada oni se isporučuju Veterinarskom zavodu Subotica, a nakon zdravstvene provere zečije meso završava u poznatom lancu marketa, ili se isporučuje direktno hotelima i restoranima.

– Ne postoji zdravije meso od mesa kunića. To je stoprocentno belo meso sa najmanjim sadržajem holesterola i najboljim odnosom proteina. Preporučuje se za ishranu dece, rekonvalescenata, trudnica, sportista, starijih osoba, kao i obolelih od arteroskleroze, povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti srca – navodi Nenad Popov.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Niste pitali bracu Popov kako uslovljavaju male proizvodjace.Prvo vam obecaju saradnju a ako ne kupite njihove kunice oni vam se nikada vise ne jave a vi ostanete sa preko stotinu utovljenih kunica sa kojima ne znate gde cete.I taj posao uopste nije profitabilan.To je cela istina.

Оставите одговор