Nezaposlenost u Nemačkoj na novom minimumu

U Nemačkoj je stopa nezaposlenosti u martu ponovo pala na rekordi minimum, što ide u prilog očekivanjima da će u ovoj godini privatna potrošnja podstaći rast najveće evropske ekonomije, ocenjuje agencija Rojters.

Prema podacima nemačkokg Saveznog zavoda za zapošljavanje, stopa nezaposlenosti se sa ranijih 5,0 posto u martu spustila na 4,9 posto, što je novi najniži nivo od ujedinjenja dve Nemačke 1990. godine. Prema desezoniranim podacima, broj lica na evidenciji je opao za 7.000, na 2,23 miliona nezaposlenih.

Sudeći prema očekivanjima, porast domaće tražnje bi ove godine trebalo da bude primarni pokretač rasta nemačke privrede, umesto izvoza kao tradicionalnog motora ekonomskog rasta, s obzirom da se izvoznici suočavaju sa globalnim usporavanjem ekonomije, trgovinskim sporovima i neizvesnostima u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Nemački Savezni zavod za statistiku istovremeno je objavio da je u odnosu na prethodni mesec, maloprodaja u februaru porasla za 0,9 posto, dok je na godišnjem nivou ostvarila rast od 4,7 procenata. Rekordna zaposlenost, veliko povećanje plata, umerena inflacija i niski troškovi zaduživanja ohrabrili su Nemce da se malo „rasipaju“ s novcem, komentariše Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор