Akcija Hemofarma “Na kafi sa psihologom“

Hemofarm fondacija je pokrenula akviju „Na kafi sa psihologom”, kako bi ukazala na važnost brige o mentalnom zdravlju i ohrabrila građane da potraže pomoć stručnjaka kada je to potrebno, saopštava fondacija.

U okviru akcije, koju Hemofarm fondacija realizuje uz podršku Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i u partnerstvu sa Art komunom Dorćol Platz, počev od 3. aprila, svake srede tokom naredna dva meseca, biće organizovani razgovori sa stručnjacima i poznatim ličnostima koje su se tokom života i same suočile sa konkretnim problemima ili dilemama.

Teme ovih razgovora ticaće se: stresa na poslu, dileme kako uskladiti karijeru i porodicu, razvoda, problema zavisnosti, botbe sa bolešću ili saznanja da neko blizak boluje od teške bolesti, kao i kako deci ograničiti upotrebu elektronskih uređaja.

Prva „Kafa sa psihologom“ zakazana je za 3. april, od 18 do 20 časova, u prostoru Dorćol Platz-a, kada će novinarka i pomoćnica glavnog urednika nedeljnika „Vreme”, Jovana Gligorijević, razgovarati o svom ličnom iskustvu u borbi sa depresijom sa dr Aleksandrom Dimitrijevićem, kliničkim psihologom i psihoanalitičarem. Moderator razgovora biće Dragan Ilić, takođe psiholog i novinar.

– Najnovija istraživanja pokazuju da je depresija na šestom mestu među najvećim zdravstvenim problemima u Srbiji, a posebno zabrinjava to što upravo ova bolest predstavlja drugi uzrok smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina. Zato je naš zadatak da pokažemo da razgovor sa psihologom ne sme i ne treba da predstavlja tabu, već da je to sasvim prirodan proces izlečenja jedne bolesti poput odlaska kod stomatologa kada vas zaboli zub – kaže Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije, i podseća na predviđanja Svetske zdravstvene organizacije po kojima će depresija do 2020. biti na drugom mestu najučestalijih bolesti u svetu.

Upravnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Ivana Stepanović Ilić, kaže da ovakva akcija predstavlja novi vid aktivnosti te institucije.

– Naša osnovna delatnost, kojom se bavimo skoro 60 godina, tiče se naučnih istraživanja. Međutim, bilo nam je važno da podržimo ovaj projekat, jer je usmeren na približavanje tema iz oblasti mentalnog zdravlja široj populaciji. Značaj je još i veći ukoliko imamo u vidu da probleme sa mentalnim zdravljem na ovim prostorima veoma često prate stigme i stereotipi, te veliki broj ljudi zazire da razgovara o njima ili da zatraži stručnu pomoć – objasnila je Stepanović Ilić.

Teme o kojima će se razgovarati „Na kafi sa psihologom“ biće dodatno obrađene i predstavljene kroz blogove stručnjaka na veb-sajtu Hemofarm fondacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор