Putne kovid potvrde za vakcinisane građane Srbije

Svi građani Srbije koji su vakcinisani za nekoliko dana moći će, na sopstveni zahtev, da dobiju digitalni kovid sertifikat, kao dokaz o vakcinaciji koji će im olakšati put u inostranstvo.

Već nekoliko meseci Srbija radi na pripremi ovog dokumenta, za koji nadležni kažu da će se razlikovati od takozvanog kovid-pasoša, odnosno da je u pitanju druga vrsta isprave. Prema ranijim navodima, digitalni sertifikat će pokazivati kada je neko vakcinisan, preležao koronu ili uradilo PCR test, a jedna od pominjanih opcija je i da će sertifikat postojati u obliku aplikacije za mobilni telefon, pišu Večernje novosti.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić ,Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i još nekim zemljama, a već ga priznaje Mađarska. Ona je izvestila da o međusobnom priznavanju pregovaramo sa Grčkom, koja i sama ima sličan dokument, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska, odakle su stizale takve najave. Što se tiče priznanja od strane zemalja EU, još uvek nije poznato u kojim zemljama će srpski sertifikat važiti.

– Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju – rekla je nedavno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор