Rebalans budžeta za novi paket ekonomske pomoći

Vlada Srbije je usvojila izmenu Uredbe kojom se pruža finansijska podrška turističkim vodičima i pratiocima, zaposlenima u ugostiteljstvu, građanima koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, kao i nezaposlenima sa evidencije NSZ, a koji su najranjivije kategorije u uslovima pandemije.

Ukupan iznos pomoći za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu u visini je dve mesečne minimalne zarade u Srbiji od 30.900 dinara, koje će biti isplaćene u julu i avgustu preko tekućih računa kod poslovnih banaka. Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Bespovratnu pomoć u ukupnom iznosu od 230 miliona dinara dobiće u vidu dve minimalne zarade u julu i avgustu i više od 3.100 samostalnih umetnika čiji status je utvrdilo reprezentativno udruženje u kulturi koje će biti isplaćene, prenose mediji u Srbiji.

Takođe, pomoć od 60 eura u dinarskoj protivvrednosti dobiće i svi nezaposleni državljani Srbije koji su registrovani na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na dan 15.april 2021. Izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na finansijsku pomoć vlade, Nacionalna služba će pre početka isplate dostaviti ga Banci Poštanska štedionica a.d. Beograd, a isplata na posebne namenske račune će se obavljati bez potrebe prijavljivanja lica, počev od 1. juna ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор