Novi paket pomoći nemačkoj privredi od 10 mlrd. €

Nemačke stranke koje čine koaliciju na vlasti dogovorile su se da prošire anti krizne mere za ublažavanje posledica virusne pandemije za još dodatnih 10 milijardi eura, uz produženje programa skraćenog radnog vremena i zamrzavanja pravila o insolventnosti preduzeća.

U drugom tromesečju ove godine nemačka ekonomija je zabeležila najveći pad ikada do sada, od čak 9,7 procenata, zbog čega vlada očajnički nastoji da ublaži efekte krize izazvane pandemijom koliko god je to moguće, a naročito pred izbore na jesen 2021. godine, navodi agencija Rojters.

– Korona ostaje naša realnost i izazov. Danas smo se složili da proširimo važne i efikasne mere u borbi protiv posledica korona virusa – izjavila je Anegret Kramp-Karenbauer, vođa konzervativnih demohrišćana (CDU), nakon gotovo sedam sati razgovora sa koalicionim partnerima iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da subvencije za skraćeno radno vreme, koje treba da isteknu u martu sledeće godine, budu produžene do kraja 2021. i da se pomoć malim i srednjim preduzećima za premošćavanje aktuelne krize nastavi sve do kraja ove godine. Naime, program subvencionisanja skraćenog radnog vremena Nemačka je uvela zbog očuvanja radnih mesta, omogućavajući tako poslodavcima da zadrže radnike uz smanjenje radnog vremena.

Kako je za javni servis ZDF rekao ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Šolc, ove mere bi sledeće godine mogle da koštaju državu dodatnih do 10 milijardi eura. On je istakao da je cilj stabilizacija ekonomije i podsetio da je Nemačka dejstvovala brzim i obimnim merama zbog kojih krizu prebrođava mnogo bolje nego druge zemlje.

Na sastanku koalicionih partnera je takođe dogovoreno da se do kraja ove godine produži i suspenzija propisa o obaveznom podnošenju zahteva za stečaj insolventnih firmi koje su u finansijskim problemima zbog pandemije. Koalicione stranke su se takođe složile i po pitanju reforme izbornog zakona, čiji je cilj smanjenje broja poslanika u donjem domu parlamenta, Bundestagu.

Vlada kancelarke Angele Merkel ranije je već usvojila obiman paket stimulativnih mera, vredan više od 130 milijardi eura, u koji su položene nade da će vratiti najveću evropsku privredu na staze rasta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор