Vlada usvojila treći paket pomoći privredi i građanima

Kako bi ublažila negativne efekte ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, Vlada Srbije je usvojila treći paket pomoći privredi i građanima, vredan 249,4 milijarde dinara. Tako će ukupna pomoć države izdvojena tokom aktuelne krize dostići 953 milijarde dinara, ili 8 milijardi eura.

Prema rečima srpske premijerke Ane Brnabić, prethodna dva paketa državne pomoći bila su uspešna, pravovremena, dobro smišljena, privreda je pokazala „žilavost“, a strani investitori su nastavili da ulažu i zapošljavaju radnike. Ona je navela je da su u vreme pandemijske krize povećane penzije i plate u javnom sektoru, da je porasla zaposlenost, da je inflacija niska i stabilna, a javni dug pod kotnrolom i manji od 60 posto BDP-a.

Predstavljajući novi paket državne pomoći, ministar finansija Siniša Mali je objasnio da će ove godine iz državnog budžeta penzioneri dobiti 110 eura, a svi punoletni građani po 60 eura. U maju će svi dobiti 30 eura, u novembru još 30, a penzioneri još 50 do kraja godine. Kako je rekao, građani će za pomoć morati da se prijave samo jednom, a prijavljivanje će početi u aprilu, prenose mediji u Srbiji.

– U okviru trećeg paketa državne pomoći, zaposleni u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće pola minimalne zarade za tri meseca, mart, april i maj, ukupno oko 1,4 miliona radnika, od čega 300.000 ljudi u velikim firmama. Firme će se za ovu pomoć prijavljivati svaki mesec i neće imati pravo da otpuste više od deset posto svojih zaposlenih tri meseca nakon isplate poslednje rate pomoći – rekao je Mali i dodao da firme koje prihvate ovu pomoć neće moći da isplaćuju dividendu ove godine.

Srpski ministar finansija je najavio i da će turizam, ugostiteljstvo, renta kar agencije i turistički vodiči dobiti kroz sektorsku podršku još jednu minimalnu zaradu, a gradski hoteli 350 eura po sobi. Takođe, i prevoznici u drumskom saobraćaju će dobijati 600 eura po autobusu tokom perioda od šest meseci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор