Zdravstveni radnici dobili po 10.000 din. pomoći

Svim zaposlenima u zdravstvenom sektoru Srbije iz državnog budžeta je uplaćeno po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, što ukupno iznosi 1,55 milijardi dinara, ili oko 13 miliona eura.

– Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države. Kada to kažem, mislim na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, ali i u vojnozdravstvenim ustanovama i Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta – izjavio je ministar finansija Siniša Mali za televiziju Pink.

On je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna. Kako je istakao, novac će dobiti svi, od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je tokom aktuelne zdravstvene krize obim posla višestruko uvećan.

– Novac će dobiti medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, i tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime zbog toga što su im kolege angažovane na drugim poslovima – dodao je Mali, a prenosi Telegraf .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio da će do kraja ove godine svih 120.000 radnika u zdravstvu dobiti jednokratnu finansijsku podršku od 10.000 dinara, kao i da će zdravstvenim radnicima od 1. januara biti najviše povećane plate u odnosu na sve druge kategorije stanovništva.

Vučić je tom prilikom rekao i da radovi na izgradnji dve nove kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu idu po planu i da će bolnica u Batajnici biti otvorena do 1. decembra, a da će ona u Kruševcu početi da prima pacijente najkasnije do kraja godine. On je precizirao da će izgradnja tih bolnica, zajedno sa opremom, ukupno koštati od 80 do 90 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор