Nemačka treća u svetu po broju milionera

Uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, u Nemačkoj je u toku prošle godine registrovano 1,63 miliona dolarskih milionera, a više ih je bilo samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

Bogati su u 2021. postali još bogatiji. Broj ljudi sa kapitalom vrednim najmanje milion dolara povećao se u svetu za 7,8 procenata međugodišnje, dostigavši novo od ukupno 22,5 miliona milionera. Njihova imovina je porasla za 8 posto, na rekordnih 86 biliona dolara, ili oko 82 biliona eura, pokazuju podaci konsultantske kuće Capgemini, a prenosi See Biz.

Klub dolarskih bogataša je prošle godine povećan u Nemačkoj za nešto manje od 100.000, odnosno za 6,4 posto. Njihova je imovina postala veća za 7,4 procenta, popevši se na nivo od oko 6,3 biliona dolara. Ovakva kretanja se objašnjavaju rastom cena deonica, višim stopama štednje i bumom u sferi nekretnina.

Najviše dolarskih milionera u prošloj godini je registrovano u SAD, čak 7,46 miliona milionera, Japan je na drugom mestu sa 3,65 miliona milionera, Nemačka je treća, dok je na četvrtom mestu Kina sa 1,54 miliona milionera. Čak 63,6 posto svih svetskih dolarskih milionera živi u SAD, Japanu, Nemačkoj i Kini.

Kapgeminijevo istraživanje uzelo je u obzir deonice, vrednosne papire sa fiksnim prihodom i alternativna ulaganja poput privatnog kapitala, gotovine i nekretnina. Skorašnje slične studije dale su približno slične rezultate, iako brojke nisu identične zbog razlika u metodologiji istraživanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор