Nemačka prva u Evropi po broju milionera

Po ukupnom ličnom bogatstvu, akumuliranom u vrednosti većoj od 16 milijardi eura, Nemačka je prva među evropskim zemljama, pokazuje studija švajcarskog instituta, u kojoj se konstatuje da se nastavlja sa produbljivanjem jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti tokom pandemije korona virusa 2020. godine, individualno bogatstvo je nastavilo da raste, navodi se u istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 16 zemalja Evropske unije i Švajcarska, prenosi Telegraf.

Kako su pokazali rezultati, Nemačka po ukupnom ličnom bogatstvu prednjači u Evropi, a slede je Francuska sa 12.600 milijardi eura, a potom i Britanija i Italija sa po 10 milijardi eura. Nemačka ima i najveći broj milionera (2,9 miliona), dok ih je u Britaniji i Francuskoj po 2,5 miliona.

S druge strane, Švajcarska je prva po udelu milionera, koji iznosi 14,1 posto, što bi značilo da gotovo svaki sedmi građanin ima takav status. U studiji se navodi da je sve izraženija i koncentracija bogatstva, budući da 10 posto najbogatijih evropskih porodica raspolaže sa otprilike polovinom evropskog neto bogatstva, dok jedan posto najbogatijih Evropljana poseduje čak 19 procenata ukupnog bogatstva.

Studija je pokazala i da je u 2020. godini realni bruto domaći proizvod (BDP) 16 zemalja Unije i Švajcarske smanjen za 6,4 procenta, dok je lično bogatstvo poraslo za 3,9 posto, na rekordnih 69 milijardi eura, što govori da se jaz između bogatih i siromašnih uvećava, a taj trend će se nastaviti, prognoziraju autori ovog istraživanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор