Nemačka prva po ličnom bogatstvu u Evropi

Kako je pokazalo nedavno objavljeno švajcarsko istraživanje, u Evropi najviše ličnog bogatstva imaju Nemci, prema procenama negde oko 16,4 triliona eura, prenosi agencija Hina.

Prema podacima studije Redizajning fajnenšal servisiz (Redesigning Financial Services, RSH) iz Ciriha, druga na listi je Francuska sa 12,6 triliona eura ličnog bogatstva, dok su na trećem mestu Velika Britanija i Italija sa po 10 triliona eura.

U ovim zemljama lično bogatstvo građana se povećalo tokom 2020. godine, odnosno tokom prve godine pandemije korona virusa, uprkos padu BDP-a. Dok je BDP pao za 6,4 posto, lično bogatstvo je poraslo za 3,9 procenata, na čak 69 triliona dolara.

Autori ove sociološke studije, kojom su bile obuhvaćene Švajcarska i 16 zemalja Evropske unije, kažu da rezultati zapravo pokazuju da raste jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih, kao i da je u pitanju trend koji će se nastaviti.

Prema navodima evropskog izveštaja o bogatstvu (European Wealth Report), Nemačka ima najviše milionera u EU, njih 2,9 miliona, dok ih je u Velikoj Britaniji i Francuskoj po 2,5 miliona. Proporcionalno stanovništvu, Švajcarska ima najveći broj milionera, čak 14,1 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор