Biontek i Fajzer razviju mRNA vakcinu protiv herpesa

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i njen američki partner Fajzer žele da razviju vakcinu protiv herpesa zostera, koja bi se zasnivala na tehnologiji mRNK, do sada korišćenoj u sintezi vakcine protiv korona virusa, objavile su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Inače, herpes zoster je virus koji izaziva ovčije boginje, ali nakon preležanih boginja virus ostaje u organizmu i može da se aktivira kasnije u životu, uz simptome poput jakog bola duž zahvaćenog živca i kasnije pojave mehurića na koži. Najčešće se ispoljava kod starijih osoba i onih sa oslabljenim imunim sistemom. Kod pet procenata obolelih bol može da potraje dugo.

Vakcina protiv herpesa zostera postoji, ali je vektorska, zbog čega Biontek i Fajzer sada žele da razviju novu vakcinu koristeći antigensku tehnologiju, a planiraju i da podele troškove razvoja i budući profit. Prema najavama nemačke i američke kompanije, početak kliničkih ispitivanja može se očekivati već u drugoj polovini ove godine.

– Ovom saradnjom obe kompanije žele da iskoriste svoju stručnost i mogućnosti da razviju novu, efikasnu mRNK vakcinu protiv herpesa zostera – poručio je osnivač i šef Bionteka Ugur Sahin.

Partnerski odnos dve kompanije nalaže da će, kao i u slučaju vakcine protiv korona virusa, Fajzer imati marketinška prava na potencijalnu vakcinu svuda u svetu, osim u Nemačkoj i Turskoj, gde će marketinška prava imati Biontek.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор