EU odobrila Fajzer-Bajontek vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Evropska regulatorna agencija za lekove odobrila je članicama Unije upotrebu Fajzer-Bajontek vakcine protiv korona virusa za decu stariju od 12 godina. Odluka da se prag za imunizaciju snizi sa 16 na 12 godina usledila je nakon takvog odobrenja koje su već usvojile SAD i neke druge zemlje tokom ovog meseca.

Nakon sastanka kancelarke Angele Merkel i šefova 16 nemačkih država odlučeno je da u toj zemlji vakcinacija dece školskog uzrasta počne od 7. juna. S tim u vezi, kancelarka Angela Merkel je poručila da Nemačka planira da napravi dovoljno vakcina protiv kovida 19 kako mogla da započne vakcinacija dece, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, deca i adolescenti mogu da se prijave za vakcinaciju kada se završi vakcinisanje prioritetnih grupa stanovništva, odnosno od 7. juna. Ona je istakla da će svakom građaninu biti ponuđena vakcinacija do kraja leta, a to uključuje i one koji će sada biti obuhvaćeni vakcinacijom, odnosno deca od 12 do 16 godina.

– Roditelji ne treba da osećaju pritisak da vakcinišu svoju decu, a odlazak u školu neće zavisiti od vakcinacije. Nema indirektne prinude za roditelje, jer vakcinacija nije obavezna – poručila je Merkelova.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Nemačkoj ima oko 4,1 milion školske dece starije od 12 godina. U toj zemlji do sada je bar prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo više od 40 posto od ukupno 83 miliona stanovnika.

Američka kompanija Fajzer je prošle sedmice najavila da je sa svojim nemačkim partnerom Bajontekom započela testiranje njihove vakcine i na deci mlađoj od 12 godina, kao i da se nadaju da će na taj uzrast imunizaciju proširiti do početka 2022. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор