Sabotaža ekstremne levice na Teslinu fabriku kod Berlina

U noći između utorka i srede, u blizini nove giga-fabrike koncerna Tesla u mestu Grinhajde kod Berlina nepoznati počinioci su zapalili glavni kabl za snabdevanje strujom, nakon čega je policija provela istragu među levo orijentisanim ekstremistima, budući da postoji osnovana sumnja da se radi o politički motivisanom napadu.

Naime, u toku jučerašnjeg dana pojavilo se i pismo u kojem do sada nepoznata „Grupa Vulkan“ (Vulkangruppe) preuzima odgovornost za paljenje kablova koji, osim gradilišta Tesline fabrike snabdevaju strujom i privatne kuće u obližnjem naselju. U pismu se opisuje kako su visokonaponski kablovi spaljeni i poručuje: „Naša vatra se suprotstavlja lažima o zelenom automobilu, jer Tesla nije ni zelen, ni ekološki, ni socijalan“.

Uprkos velikoj šteti, snabdevanje električnom energijom, kako je saopštila energetska kompanija „Edis“, ni u jednom trenutku nije bilo dovedeno u pitanje. U Berlinu i okolini poslednjih godina su u više navrata već uništavani električni vodovi, a do sada je na meti uvek bila železnička infrastruktura.

Američka kompanija Tesla planira da u novoj fabrici pored Berlina godišnje proizvodi pola miliona automobila Modela „Ipsilon“ (Y). Proizvodnja je trebalo da počne u julu, ali je vlasnik Tesle, Ilon Mask, odlučio da pored fabrike automobila izgradi i fabriku akumulatora, pa se otvaranje pomerilo za kraj ove godine.

Inače, Mask se tokom ove i prošle godine u nekoliko navrata već žalio na birokratiju koja usporava gradnju njegove nove giga-fabrike. Pored toga, gradnju su usporavale i lokalne ekološke organizacije koje su se protivile krčenju jednog dela šume, ali i ukazivale na opasnost po podzemne vode u tom delu nemačke pokrajine Brandenburg, međutim sudovi na svim instancama do sada su odbacivali njihove tužbe, prenosi Dojče vele.

Predstavnici ekološke organizacije „Inicijative Grinhajde“ sada su kritikovali paljenje kablova, ali su istovremeno ukazali da su ovakve reakcije mogle biti očekivane. U svom saopštenju oni su naveli kako su se pribojavali da će se po dolasku Tesle mnogi osećati isključeni iz demokratskog procesa odlučivanja.

Oblast južno od novog berlinskog aerodroma očekuje ekonomski procvat nakon otvaranja nove Tesline giga-fabrike, u kojoj bi trebalo da se zaposli i do 40.000 ljudi. Samo u prvoj fazi rada ta bi fabrika trebalo da zaposli čak 12.000 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор