Obustavljene pripreme za gradnju „Tesline“ fabrike u Nemačkoj

Nemački sud je naložio američkoj automobilskoj kompaniji „Tesla“ da privremeno obustavi pripremne radove za izgradnju svoje prve evropske mega-fabrike nedaleko od Berlina, prenosi CNBC.

Zabrani je, naime, prethodio protest nemačkih aktivista za zaštitu životne sredine, koji su digli glas protiv namere proizvođača električnih automobila da poseče drveće kako bi raščistio teren za svoju novu fabriku u nemačkoj državi Brandenburg.

Američka kompanija još uvek nije dobila dozvolu za projekat izgradnje takozvane „gigafabrike“, ali je od državne agencije za zaštitu životne sredine dobila odobrenje da raskrči 92 hektara šumskog zemljišta na kom će se fabrika graditi. Sada je, međutim, viši upravni sud grada Berlina i Brandenburga saopštio da će razmotriti žalbu lokalne grupe ekoloških aktivista „Zelena liga Brandenburg“, koja se protivi krčenju šume.

Nemačka državna radiotelevizija DW je izvestila da je sud naložio „Tesli“ da obustavi seču koja je već započeta i koja bi bila završena za svega tri dana. Ministar ekonomije Brandenburga Jerg Štajnbah je objavio na Tviteru da „Tesla“ i lokalne vlasti imaju rok do utorka u podne da odgovore na nalog suda.

Iz američke kompanije nisu direktno komentarisali sudsku odluku, ali su na svojoj internet stranici detaljno izneli svoj predlog da zauzvrat „pošume površinu koja je tri puta veća od fabričke parcele, različitim drvećem u njihovom autohtonom staništu sa potencijalom da postane drevna šuma“.

Kompanija “Tesla” je parcelu od 300 hektara kupila u opštini Grinhajd, gde je planirala da ove godine započne izgradnju fabrike, a da 2021. krene u nedeljnu proizvodnju 10.000 jedinica SUV Modela Y. Prema ranijim najavama, u ovoj fabrici bi trebalo da radi ukupno 12.000 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор