Radnici VW-a protiv nove fabrike u Jugoistočnoj Evropi

Radnički savet nemačkog Folksvagena protivi se izgradnju nove velike fabrike za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja Jugoistočne Evrope, među kojima se Srbija pominje kao ozbiljan kandidat, piše list Bild am zontag.

Radnički savet će ovog proleća na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora VW-a glasati protiv tog projekta. Nemački list navodi da radnici automobilskog giganta smatraju da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći proizvodni kapaciteti u Evropi, kao i da je moguće njihovo prilagođavanje planiranoj proizvodnji električnih tipova automobila.

Prema informacijama iz same kompanije, Foksvagen već mesecima traži lokaciju za novu fabriku u koju planira da uloži milijarde eura, i trenutno ispituje deset lokacija u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Nova Folksvagenova fabrika bi trebalo da počne sa radom krajem 2022. godine, a u njoj bi se godišnje prozvodilo do 300.000 vozila.

Prema nemačkom Zakonu o radničkom saodlučivanju, Nadzorni odbor VW-a ima 20 članova, od kojih polovinu, uključujući i podpredsednika odbora, postavlja Radnički savet, a uglavnom se radi o sindikalnim vođama. Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju i saglasnost Nadzornog odbora.

List Večernje novosti je početkom marta preneo da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji, a da bi prva vozila iz pogona u našoj zemlji, a reč je verovatno o modelima Folksvagena, Škode i Seata, trebalo da izađu na tržište 2023. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор