„Tesla“ nastavlja gradnju fabrike u blizini Berlina

Američka kompanija za proizvodnju eletričnih automobila Tesla dobila je dozvolu od Višeg upravnog suda pokrajine Berlin-Brandenburg da nastavi sa krčenjem šume na parceli u Grinhajdu nedaleko od Berlina, gde će graditi svoju giga fabriku.

Sud je saopštio da je njegova odluka konačna i da Tesla može da nastavi sa radovima, odbacujući na taj način zahteve nemačkih ekoloških aktivista da se seča šume zabrani. Aktivisti su prethodno uspeli da izdejstvuju sudsko rešenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu, ali ih je sud upozorio da to ne treba da shvate kao svoju pobedu, navodi Dojče vele (DW).

Američka kompanija je pre toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobila rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabričkih pogona, ali su aktivisti Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj zaustavili radove već drugog dana navodeći da će gigafabrika 4 (GF4), u kojoj će se proizvoditi električne baterije i automobili, negativno uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

Međutim, oosnivač i glavni izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask, tvrdi da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje i manje nego što tvrde aktivisti, ističući pri tom i da šuma koja se krči nije prirodna, već je posađena za potrebe kartonske industrije i samo će njen mali deo biti iskorišćen za fabriku.

Američki proizvođač planira da gradnju fabrike počne ove godine, a da 2021. započne sa proizvodnjom električnih automobila, uz planiranu proizvodnju 500.000 jedinica godišnje. Fabrika u Nemačkoj će biti četvrta Teslina giga fabrika, nakon pogona u Nevadi, Njujorku i Šangaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор