Sunovrat nemačkog izvoza zbog sporazuma SAD i Kine

Predviđanja govore da će, zbog trgovinskog sporazuma SAD i Kine i preusmeravanja trgovine, nemački izvoz robe u Kinu sledeće godine biti manji za gotovo 4,5 milijardi dolara, pogotovo u sektorima proizvodnje automobila, aviona i industrijskih mašina, saopštava Kilski institut za svetsku ekonomiju (IfW).

Nedavno dogovorenim privremenim sporazumom SAD i Kine o zaustavljanju trgovinskog rata, Kina se obavezala da će uvesti američku robu u vrednosti od oko 200 milijardi dolara, zbog čega će odustati od uvoza proizvoda iz drugih zemalja, pa i iz Nemačke, napominju u institutu i dodaju da će samo brazilski uzgajivači soje zabeležiti jači udar, jer će im izvoz u Kinu pasti za pet milijardi dolara.

– Sporazum donosi štetu ostalim kineskim trgovinskim partnerima koji u velikoj meri gube tržišni udeo u Kini, a čiji uvoz sada zamenjuju američki proizvodi. Očekuje se da će sporazum najviše pogoditi nemački sektor proizvodnje, koji će u sledećoj godini izvesti u Kinu 4,3 milijarde dolara robe manje, u poređenju sa scenarijem u kom nema trgovinskog rata i privremenog sporazuma – kaže predsednik IfW-a Gabriel Felbermajer.

Prema njegovim rečima, sporazum je upitan na nekoliko nivoa. Naime, SAD ima jednostranu korist, dok Kina i treće zemlje gube, a SAD otvoreno krši pravila Svetske trgovinske oraganizacije i ostavlja otvorena mnoga pitanja, poput onog šta će se desiti ukoliko Kina ne ispuni svoje uvozne obaveze.

Privremeni sporazum SAD i Kine, poznat kao trgovinski sporazum „prve faze“, omogućio je da obe zemlje povuku carine u nameri da prekinu dvogodišnji trgovinski rat, prenosi Index.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор