Srpski inženjeri konstruisali protivgradni zvučni top

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, inženjeri Velimir Ćirović i Dušan Smiljanić sa beogradskog Mašinskog fakulteta projektovali su i razvili “protivgradni top” koji, umesto raketama, gradonosne oblake razbija zvučnim talasima.

Ovi talasi na svom putu ka gornjim slojevima atmosfere stvaraju u vazduhu turbulencije i tako sprečavaju stvaranje leda, a ako je led već formiran izazivaju njegovo otapanje, pa umesto grada na useve pada kiša ili raskvašeni sneg. Top može da zaštiti kvadratni kilometar zemljišta, ili oko 80 hektara, a njegovo dejstvo doseže 10 kilometara u visinu, pri čemu se talasi prostiru brzinom zvuka. Sistem emituje zvučne talase svakih pet sekundi, a idealno bi bilo da se aktivira najkasnije 15 do 20 minuta od detektovanja gradonosnog oblaka.

U odnosu na druge metode protivgradne zaštite, top je znatno jeftiniji, a zvuk se proizvodi sagorevanjem acetilena, što je ekološki prihvatljivije od raketa i srebro-jodida, reagensa kojim se deluje na oblake. Ceo sistem je smešten u metalni kontejner koji je lak za prenošenje i montiranje, prenose Večernje novosti.

– Protivgradni top ne emituje štetna zračenja, niti ima štetan uticaj na okolinu i živi svet, zbog čega je veoma pogodan za upotrebu u urbanim sredinama. Uređaj se napaja solarnom energijom, prati se daljinski pomoću GPRS-a, a aktivira pozivom, ili SMS porukom, tako da nije potreban operater, ali je moguće i ručno startovanje. Sistem za komunikaciju omogućava mu povezivanje sa radarskom službom i ostalim protivgradnim uređajima – objašnjava Ćirović i dodaje da ovi topovi mogu da se koriste i za zaštitu druge imovine, poput auto-parkinga ili solarnih elektrana.

Kako ističe, ovakav vid zaštite od grada prilično je isplativ, jer godišnji troškovi korišćenja i održavanja sistema iznose tek nešto više od 6 eura po hektaru, što je daleko jeftinije od protivgradnih mreža, čija cena dostiže i do 20.000 eura po hektaru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор