Valjevo dobija Automatski protivgradni sistem

U Radarskom centru Valjevo sve je spremno za instaliranje prvog Automatskog sistema protivgradne odbrane u Srbiji, koji će pokrivati teritoriju od gotovo 590.000 hektara površine.

– Ugovor o nabavci automatskog protivgradnog sistema zaključen je prošle nedelje sa Trajalom iz Kruševca, a biće izgrađen početkom naredne godine. Srbija mora da izgradi 13 takvih radarskih sitema i centara, koji će koštati ukupno 25 milina eura – rekao je minstar poljoprivrede Branislav Nedimović, odgovarajući u Skupšini na poslanička pitanja.

On je, pri tom, naveo da je u Srbiji ove godine ispaljen najveći broj protivgradnih raketa za prethodnih 20 godina i podsetio da je analiza pokazala da je potrebno uvesti automostsku protivgradnu zaštitu, nakon čega je odlučeno da prvi grad bude Valjevo, jer je taj deo Srbije najviše stradao od nevremena.

– Valjevo je prvo na udaru sa one strane, jer nemamo dobru koordinaciju sa protivgradnim sistemom Bosne i Hercegovine i zato smo tu imali najveću štetu uz Drinu. Sledeći automatski protivgradni sistem biće instaliran na Bukjulji u Araneđelovcu, a treći na Fruškoj Gori – najavio je Nedimović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор