Pri kraju gradnja brane na Jablanici

Nakon skoro 30 godina od početka gradnje jednog od najvećih infrastrukturnih projekata zapadne Srbije, brane i akumulacije „Stubo – Rovni“ na reci Jablanici kod Valjeva, njegova realizacija je napokon ušla u završnu fazu.

– Do sada je uloženo preko 80 miliona eura i izgrađeno negde oko 90 posto čitavog sistema. Republika je obezbedila 80 posto novca, dok je jedan deo sredstava, oko 6,7 miliona eura, obezbedila Evropska komisija i taj novac je namenski upotrebljen za izgradnju cevovoda Valjevo – Slovac – kaže vd direktora JP “Kolubara” Zoran Mitrović, a prenosi „Glas zapadne Srbije“.

On je istakao da je za kompletan završetak projekta potrebno još 20 miliona eura i da će u narednom periodu pristići znatna finansijska sredstva od Kancelarije za javna ulaganja, od čega 4 do 5 miliona eura za izgradnju 8 kilometara cevovoda na deonici Paklje – Pećine, gde se nalazi postrojenje za preradu vode.

– Brana i akumulacija su završeni i sada smo u fazi tehničkog prijema i probnog rada koji će trajati do avgusta, kada će uslediti prijem i izdavanje dozvola za rad. Tokom probnog rada jezero je punjeno do maksimuma od 51,5 miliona kubika vode. Trenutni nivo je oko 34 miliona kubika, a nivo je sada snižen jer se u toku zime i proleća očekuju padavine – rekao je Mitrović.

Površina ovog veštačkog jezera je 250 hiljada hektara, najdublja tačka iznosi 67 metara, dok je brana visoka 75 metara. Sistem je predviđen za vodosnabdevanje oko 300.000 stanovnika Valjeva, Uba, Lajkovca, Lazarevca i Mionice, a za priključak su zainteresovani i Ljig i Koceljeva.

Osim vodosnabdevanja, ova brana je i od velikog značaja za odbranu od poplava na čitavom slivu reke Kolubare, a naročito za Valjevo koje je, kako kaže gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, ove godine je iz budžeta izdvojilo po 40 miliona dinara za gradnju vodovoda do sela Stubo i Rovni.

– Predvideli smo i još 20 miliona za gradnju vodovoda za selo Divci, 10 miliona za izradu projektne dokumentacije za ta poddivčibarska sela koja imaju velikih problema sa vodosnabdevanjem u sušnom periodu, kao i još 20 miliona za izgradnju vodovoda do sela Jovanje koje je neposredno ispod brane. Šest miliona je opredeljeno i za izradu projekta za novu fabriku vode čiju će gradnju finansirati država – objašnjava gradonačelnik i dodaje da je Valjevo ukupno izdvojilo oko 130 miliona za branu i još 20 miliona za izradu raznih projektnih dokumentacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор