Hemijski park Prahovo već privlači pažnju investitora

Industrijsko-hemijski park Prahovo, prvi veliki projekat tog tipa u Srbiji, koji je trenutno u fazi plana regulacije i pribavljanja dozvola, već je privukao ozbiljnu pažnju kompanija, posebno kineskih investitora zainteresovanih za lokaciju koja ih približava poslovnim partnerima.

Prema rečima Vladimira Todorovića, potpredsednika Eliksir grupe i novog predsednika Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS, Hemijski park Prahovo, kao mesto gde će raditi hemijske industrije sa sličnim potrebama za energijom, infrastrukturom, odlaganjem otpada i slično, predstavlja veliku šansu za budućnost i razvoj istočne Srbije, s obzirom na to da se nalazi na tromeđi Bugarske, Rumunije i Srbije, odnosno na raskrsnici evropskih drumskih, rečnih i železničkih koridora.

– Zahvaljujući povećanoj tražnji za dezinfekcionim sredstvima, deterdžentima i alkoholom, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda je u 2020. zabeležila rast od 5,9 posto u odnosu na 2019. godinu, što je značajno povećanje i s obzirom na rast od 0,4 posto ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji – naveo je Dragan Stevanović, sekretar ovog Udruženja i dodao da su značajan rast zabeležili i proizvodnja pesticida i hemikalija za poljoprivredu, gde spadaju biocidni proizvodi za dezinfekciju, prenosi eKapija.

Spoljnotrgovinska razmena proizvoda hemijske industrije u prošloj godini je dostigla 6,1 milijardu eura, što čini 15,3 posto udela u ukupnoj razmeni Srbije. Najviše je izvezeno proizvoda od gume i plastike, u vrednosti od 1,5 milijardi, čime je ostvaren suficit od 434 miliona eura.

Kako je istakao Ljuba Stojčić, direktor Eliksir Prahovo, kompanije koja je prošle godine proslavila 60 godina rada, u 2012. fabrika fosforne kiseline je godišnje proizvodila oko 20.000 tona 50-procentne fosforne kiseline koja se uglavnom koristi za proizvodnju đubriva, dok će nakon proširenja kapaciteta, u narednoj godini dostići godišnju proizvodnju od oko 400.000 tona,

– Ove godine je izgrađena i nova fabrika NPK đubriva sa kapacitetom proizvodnje od 300.000 tona godišnje. Dobre rezultate imala je i fabrika za proizvodnju aluminijum tri-fluorida, aditiva koji se koristi u proizvodnji aluminijuma, a koja je za četiri meseca rada, od decembra 2019. dostigla oko 95 posto svog projektovanog kapaciteta, tako da očekujemo da ćemo za mesec dana dostići proizvodnju od oko 5.000 tona proizvodnje tog aditiva godišnje – naveo je Stojčić i dodao da je ideja da se kapacitet luke udvostruči na 3 miliona tona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор