Simens stiže u MIND park kod Kragujevca

U industrijskom kompleksu MIND park kod Kragujevca, koji je zajedno sa fabrikom “AMM” zvanično otvoren u petak, uskoro će biti izgrađeno više fabrika i pokrenuta Simensova proizvodnja šinskih vozila – tramvaja i železničkih vagona.

Direktor svih Simensovih fabrika delova za šinska vozila Ulrih Zemzek je izjavio da nemački gigant u svojoj fabrici u Kragujevcu zapošljava 600 radnika i najavio dalje širenje proizvodnje u Kragujevcu.

– Pre svega 10 meseci smo kupili fabriku i do danas su proizvodni kapaciteti toliko porasli da sada kod nas radi 600 ljudi. Ovakav munjeviti napredak jeste potvrda naše odluke da poslovne aktivnosti proširimo u Kragujevcu. Sa oduševljenjem sam pratio napredak gradnje postrojenja za tramvaje u Majnd parku i to mi daje sigurnost da ćemo u leto 2019. tu početi da proizvodimo tramvaje za svetsko tržište – najavio je Zemzek.

On je dodao da je Siemens već počeo sa formiranjem inženjering tima, da se jedna grupa već nalazi na obuci u Trefeldu i Beču, kao i da će u prvoj turi biti ukupno angažovano oko 100 inženjera, prenose srpski mediji.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib je istakao da projekti poput ovog u kragujevcu pokazuju da je privreda centralni stub nemačko-srpskih odnosa, kao i da oni doprinose povećanju konkurentnosti srpske privrede, zahvaljujući čemu je Srbija sve spremnija za pridruživanje EU.

– Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju prve fabrike u Majnd parku. To je nešto fascinantno i teško je zamislivo da je ovde pre samo osam meseci bila ledina. Projekat je rezultat dugoročne uspešne saradnje Srbije i Nemačke, i ovaj park je izvrstan primer te saradnje i onoga što zajednički možemo postići – poručio je Šib.

On je podsetio i na trend da u Srbiji posluje sve više nemačkih kompanija, kojih je sada ukupno negde oko 400, a koje su u proizvodnju uložile dve milijarde eura i otvorile 50.000 radnih mesta. Takođe, smatra Šib, ovakvi projekti su važni jer doprinose povećanju privrednog rasta Srbije i stvaranju boljih perspektiva za građane.

Šib je ovom prilikom istakao značaj saradnje dve zemlje i u oblasti obrazovanja, navodeći da je Kragujevac pravi primer uspešnog povezivanja teorije i prakse, a u čijoj je pozadini ideja da se mladima obezbedi bolja budućnost i oklakša pristup tržištu rada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор