Nemački lekar optužen jer je sam napravio vakcinu

Nakon što je sam napravio vakcinu protiv korona virusa i njom vakcinisao svoju porodicu i prijatelje, nemački lekar Vinfrid Šteker je dobio krivičnu prijavu, a protiv njega je pokrenut istražni postupak.

Doktor Šteker, koji u Libeku drži malu kliničko-imunološku laboratoriju, sam je razvio vakcinu protiv korona virusa još prošlog proleća, koju je prvo testirao na sebi, a onda 8. maja zvanično objavio da je imun na virus. Potom je vakcinisao svoju decu i suprugu, kao i 100 dobrovoljaca, a nakon uspešnog testiranja vakcine obratio se predsedniku Paul Erlih instituta, ustanove nadležne za odobrenje lekova.

Šteker je izvestio Institutu da ima delotvornu vakcinu sa kojom bi mogla da se obavi vakcinacija, ali ga je dok je čekao na pozitivan odgovor pozvala policija i informisala ga da je protiv njega pokrenut istražni postupak zbog kršenja zakona o lekovima, prenosi agencija Tanjug.

Štekerov advokat je zatražio je da se istražni postupak obustavi istakavši da je njegov klijent svoju vakcinu davao u okviru „individualnih pokušaja lečenja“, što ne iziskuje dozvolu za proizvodnju. Sem toga, on je naveo i da su svi vakcinisani dobrovoljno pristali da prime vakcinu.

Nemački lekar je rekao kako je uveren da bi njegovom vakcinom moglo biti vakcinisano tri četvrtine stanovništva Nemačke u roku od samo pola godine. On je poričio da nije želeo da zaradi novac na vakcini, već mu je bilo bitno da se pandemija stavi pod kontrolu, zbog čega je imao nameru da svoju formulu podeli sa svetom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор