Rezultati kompanije Fajzer prevazišli sva očekivanja

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće Fajzer ostvareni u prvom tromesečju ove godine, zasnovani na velikom skoku prodaje vakcine protiv korona virusa, prevazišli su sva očekivanja Vol strita, a kompaniji su dali podstrek za oštro povećanje finansijskih projekcija u 2021.

Njujorški proizvođač lekova i njegov nemački partner Biontek (BioNTek), saopštili su da su u prvom kvartalu prodali vakcina za 3,46 milijardi dolara, zbog čega sada predviđaju da će u celoj ovoj godini prodaja njihove vakcine dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi kako su ranije prognozirali, prenosi agencija Asošiejted pres.

Dve kompanije sada čekaju da dobiju odobrenje u SAD i EU za davanje vakcine deci uzrasta od 12 do 15 godina, takođe nastavljaju sa testiranjima vakcine za druge kategorije pacijenata, a rade i na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i koje ne zahtevaju ultrahladno skladištenje.

Iz Fajzera saopštavaju da je neto dobit u prva tri meseca dostigla 4,88 milijardi dolara, ili 86 centi po akciji, što je za preko 1,5 milijardi dolara više nego u prvom tromesečju prošle godine, kada je globalna pandemija nametnula mera zaključavanja i kada su posete lekarima i izdavanje recepata za druge lekove dramatično pali.

Prilagođena dobit kompanije, bez jednokratnih stavki, skočila je za 48 posto na 5,26 milijardi dolara, odnosno na 93 centa po akciji, što je daleko iznad 79 centi koliko je očekivano na Vol stritu, pokazuju podaci „Zeks investment riserča“. Ukupni prihodi Fajzera dostigli su 14,58 milijardi dolara i takođe znatno premašuju prognoze od 13,49 milijardi dolara. U kompaniji navode da bi, čak i bez prodaje vakcina, bili na putu ostvarenja cilja o rastu prihoda za najmanje 6 posto godišnje do 2025.

Naime, prodaja Fajzerovih lekova protiv raka takođe skočila za 18 posto, a prodaja lekova koji se daju u bolnicama veća je za 11 posto. Kompanija sada predviđa zaradu na godišnjem nivou u rasponu od 3,55 do 3,65 dolara po akciji, u odnosu na februarsku prognozu od 3,10 do 3,20 dolara po akciji, i očekuje prihod u rasponu od 70,5 i 72,5 milijardi dolara, umesto ranije predviđenih 59,4 do 61,4 milijarde.

Nakon što su iz Fajzera poručili da ove godine mogu da proizvedu dve milijarde doza vakcina, uključujući 200 miliona doza obećanih SAD do kraja maja, akcije Fajzera su na Njujorškoj berzi porasle za 52 centa na 42,35 dolara, dodaje Asošiejted pres.

Prema pisanju agencije Rojters, nemačka farmaceutska kompanija Bajontek, koja je sa američkim Fajzerom razvila vakcinu protiv korona virusa, najavljuje da će povećati proizvodnju, tako da u ovoj godini može da isporuči tri milijarde doza, iako je prethodni plan bio 2,5 milijardi.

Naime, kompanija sa sedištem u nemačkom gradu Majncu, u martu je saopštila da je sa Fajzerom unapredila snabdevački lanac tako da ove godine može da proizvede 2,5 milijardi doza vakcine, od čega je već prodato 1,4 milijardi doza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор