Lidl od Dragačevaca otkupio preko 300 tona krompira

Budući da je za srpske proizvođače krompira ovo bila izuzetno teška sezona sa nikad većim rodom i nikad manjiom potraživanjom, Ministarstvo poljoprivrede unazad dva meseca organizuje otkup, pa je, nakon Gornjeg Milanovca, Nove Varoši i Ivanjice, red stigao i na dragačevsko selo Rti.

Otkup ukupno preko 300 tona neprodatog krompira u selu Rti bio je organizovan i za proizvođače sa teritorije Lučana i Ivanjice, a preuzeta količina krompira sada će biti dopremljena u Lidlove prodavnice i stavljena u maloprodaju.

– Otkup se vrši sukcesivno, danas će lageri u ovom delu Dragačeva biti lakši za 10 vagona. To nam svakako znači da bar malo nadoknadimo ogromne gubitke koje smo imali ove godine. Veliki su izgledi bili da većinu krompira bacimo, ali sada do toga, na svu sreću, neće doći. Zarada je uvek neizvesna. Tri godine budu dobre, potom jedna loša i tako sve u krug – kaže agenciju RINA proizvođač Miloš Kostić i poručuje da ih ova loša sezona neće demotivisati i da su već posadili krompir za ovu godinu.

Kako bi sprečilo ovakve lomove na tržištu, resorno ministarstvo će sledeće sezone posebnim sezonskim taksama sprečiti masovni uvoz jeftinog krompira iz inostranstva.

– Ove godine proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema. Pri tom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu, uvođenjem nove mere, posebne sezonske carine u periodu od novembra do februara, kada je krompir najtraženiji, kako bi zaštitili naš domaći proizvod – najavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kao ključan faktor uspešnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu, u Ministarstvu ističu i poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima koji vrlo često imaju posebne zahteve kad su u pitanju kvalitet i ambalaža.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор