Odgajivači upozoravaju na kolaps tovnog svinjarstva

Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice je predsedniku i premijerki Srbije uputila otvoreno pismo u kojem ih upozorava da je tovno svinjarstvo pred totalnim uništenjem, zbog čega apeluje na državu da stopira svaki dalji uvoz živih svinja i svinjskog mesa, budući da, kako navode, raspolažu sa viškom od 90.000 svinja koje nemaju kome da prodaju.

Od Aleksandra Vučića i Ane Brnabić mitrovački svinjari su zatražili da vlada, preko Republičke direkcije za robne rezerve (RDRR), hitno otkupi najmanje 30.000 tovnih svinja prve klase po ceni od 210 dinara za kilogram, kako bi se na taj način pokrenulo tržište, prenosi agencija Beta.

Oni su poručili da se suočavaju sa svakodnevnim rastom cena žitarica koji se, kažu, neće zaustaviti jer su mnoge kompanije pokrenule kampanju ugovaranja proizvodnje žitarica i otkupa „na zeleno“, gde se već sada, iako setva nije završena, za kukuruz nudi više od 20 dinara za kilogram, a za zrno soje 85 dinara po kilogramu (bez PDV-a). Sa takvim cenama žitarica, koje su glavne u ishrani svinja, svaka proizvodnja će biti neodrživa bez cene od 2 eura po kilogramu, tvrde u Uniji.

„Ako uzmemo u obzir nekontrolisani uvoz svinja i svinjskog mesa i da je od početka ove godine do sada uvezeno više od 150.000 tovljenika, a samo za poslednje dve nedelje, pred vaskršnje praznike, uvezeno je oko 3.500 tona svinjskog mesa lošeg kvaliteta iz EU gde hara afrička kuga svinja, to je dovelo tovno svinjarstvo u Srbiji do kolapsa“, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice Zlatan Đurić.

On je, pri tom, ocenio da takva situacija odgovara samo uvozničkom lobiju i „njihovim mentorima iz pojedinih ministarstava“, i dodao da je „vrhunac drskosti i bahatosti“ inicijativa i zaključak da se klaničarima da 15.000 tovnih svinja iz zaliha RDRR-a u razmenu za konzerve i paštete koje će oni vratiti RDRR-u kada robnim rezervama budu zatrebale.

„Ovo sve znači da klaničari i dalje ne moraju kupovati svinje na tržištu Srbije nego mogu zadržavati postojeće niske cene svinja i još više ih obarati na niže, što se trenutno i dešava. Trenutna cena je od 115 do 130 dinara po kilogramu. Na ovaj način su i državu preko RDRR-a uvukli u pljačku stočara i stanje uništenja stočnog fonda“, ocenjuje se u pismu i podseća da su „klaničari u svojim radnjama pred praznike neosnovano podigli cene svinjskog mesa na 550 dinara po kilogramu, iako su kupovali žive svinje po bagatelnim cenama“.

Iz Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice zahtevaju da Vlada Srbije imenuje ombudsmana za hranu, ali i da preispita sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan sa EU, za koji smatraju da je štetan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор