Gornja Rajna leži na ogromnim zalihama litijuma

Prema rezultatima poslednjih geoloških istraživanja, kilometrima u dužinu ispod korita reke Rajne protežu se ogromna nalazišta litijuma, jedne od najvažnijih ruda današnjice, prvenstveno neophodne u proizvodnji baterija.

Geolozi smatraju da celo područje Gornje Rajne u jugozapadnoj Nemačkoj ima dovoljno litijuma za proizvodnju čak 400 miliona električnih vozila. Ukoliko se ove procene pokažu tačnim, nemačka auto-industrija će trend elektrifikacije auto-industrije dočekati puno mirnija, uz dalji rast konkurentnosti, piše Index.

Nemačko-australijski startap „Vulcan Energy Resources“ planira da otvori pet novih postrojenja za ekstrakciju litijuma. Iz te kompanije poručuju da će novootkrivene domaće zalihe litijuma obezbediti nemačkoj auto-industriji nezavisnost od uvoza te sirovine. Primera radi, Nemačka je prošle godine uvezla oko 5.300 tona litijuma.

Koosnivač startapa Horst Krojter je poručio da su te zalihe ogromne i u potpunosti dovoljne za proizvodnju visokokvalitetnog litijuma na industrijskom nivou. On je istakao da kompanija planira da uloži oko 1.7 milijardi eura u geotermalne kapacitete za ekstrakciju litijuma. Njihov je plan da do 2024. godine na dve lokacije izvlače 15.000 tona litijum-hidroksida godišnje, dok bi, u drugoj fazi sa tri nova postrojenja, godišnji kapacitet porastao na čak 40.000 tona.

„Vulcan Energy Resources“ (Vulcan) nedavno je objavio da je u dolini Gornje Rajne projektovao, izgradio i pustio u rad pilot-pogon direktne ekstrakcije litijuma (DLE), kako bi demonstrirao vađenje litijuma iz geotermalne salamure.

Procene Evropske unije pokazuju da će potražnja za litijumom u regionu do 2030. godine porasti 18 puta, a do 2050. čak 50 puta. Većina svetskog litijuma danas dolazi iz Australije i Južne Amerike, a najveći evropski proizvođač je Portugal.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор