Bajontek-Fajzer vakcina odobrena za trudnice i mlade

Prema odluci Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnice i mladi uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Bajontek-Fajzerovom vakcinom protiv korona virusa, po preporuci nadležnog lekara i uz potpis onoga koji se vakciniše, a u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

Iz komiteta poručuju da svi koji su primili jednu dozu Fajzerove vakcine treba da prime i drugu dozu iste vakcine kako bi zaokružili proces imunizaciju. Vakcina se daje intramuskularno u dve doze u razmaku od tri nedelje.

Stručni komitet za imunizaciju ističe da nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Bajontek-Fajzerove vakcine drugim vakcinama protiv korona virusa u cilju završetka imunizacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta, a prenosi B92.

U skladu sa izmenjenim preporukama Stručnog komiteta, primena Fajzerove vakcine ne izaziva kontraindikacije u trudnoći, pa se njom trudnice mogu vakcinisati nakon prva tri meseca, takođe u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор