Nemački Bajontek od gubitaša postao milijarder

Nemačka kompanija Bajontek (BioNTech) ostvarila je u prvom kvartalu ove godine ukupan prihod od 2,05 milijardi eura, u odnosu na 27,7 miliona eura zarađenih u istom periodu prošle godine.

Kvartalna neto dobit Bajonteka uzletela je na 1,13 milijardi eura, nakon prošlogodišnjeg gubitka od 53,4 miliona eura zabeleženog godinu dana ranije. Za ovakav rezultat prvenstveno je zaslužna prodaja vakcina protiv kovida 19, koje ta kompanija proizvodi zajedno s američkim Fajzerom, izvestio je Bajontek, a prenosi agencija Rojters.

Prema podacima kompanije, narudžbine za proizvodnju i isporuku vakcina protiv korona virusa povećale su se sa nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza iz marta meseca, na sadašnjih 1,8 milijardi doza. Na osnovu novih porudžbina, Bajontek sada očekuje da će njeni prihodi od prodaje vakcina dostići vrtoglavih 12,4 milijarde eura tokom ove godine, nasuprot prethodno prognoziranih 9,8 milijardi eura.

Prema saopštenju nemačke kompanije, Bajontek i Fajzer su do 6. maja isporučili širom sveta više od 450 miliona doza svoje vakcine, dok je Astra Zeneka objavila 30. aprila da je do tada isporučila više od 300 miliona doza.

Prema poslednim informacijama iz nemačke kompanije, Bajontek planira da osnuje novu fabriku u Singapuru, koja bi od 2023. godine trebalo da proizvodi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор