Berlin priprema šest velikih centara za valcinaciju

Berlin se sprema da što pre otvori šest velikih centara za valcinaciju protiv korona virusa, od kojih bi svaki već sredinom decembra mogao da primi po 4.000 ljudi dnevno, najavio je koordinator ovog projekta Albreht Breme.

Planirano je da u prva tri meseca bude vakcinisano ukupno 900.000 građana, a za ovaj ambiciozni poduhvat će u zdravstvene centre biti pretvoreni prazna zgrada sajma, dva aerodromska terminala, koncertna hala, velodrom i ledena dvorana, prenosi agencija Tanjug.

Kako je objasnio koordinator ovog projekta, vlasti nemačke prestonice u realizaciji ovog plana polaze od pretpostavke da će oko 80 posto prvih doza vakcine protiv korona virusa stići od kompanije Fajzer/BioNTeh, a 20 procenata od kompanije AstraZeneka.

Prema rečima nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, država je osigurala oko 300 miliona doza vakcina, centri za vakcinaciju će biti spremni već u drugoj polovini decembra, a mobilni timovi će vakcinisati prvo najranjiviji deo stanovništva.

Koordinator Breme očekuje da će svaki građanin prosečno provesti oko sat vremena na vakcinaciji u nekom od ovih centara, nakon ćega će ostati pod nadzorom lekara još 30 minuta nakon primanja vakcine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор