Er Berlin odlazi u stečaj

Druga najveća nemačka aviokompanija „Er Berlin“ podnela je zahtev za pokretanje stečajnog postupka, nakon što je njen glavni akcionar, kompanija „Etihad“ iz Abu Dabija, saopštio kako je neće više finansirati.

Nemački avioprevoznik navodi u saopštenju da je došao do zaključka da, „nakon ovakve odluke Etihada, u perspektivi više nema pozitivne putanje za Er Berlin“, prenose nemački mediji.

Nemačka ministarstva ekonomije i saobraćaja odmah su se oglasila zajedničkim saopštenjem, kako bi otklonila strahovanja putnika da neće moći da otputuju na odmor, poručivši da će vlada obezbediti za Er Berlin kredit od 150 miliona eura, kako bi aviokompanija za sada mogla da nastavi sa letovima.

U pokušajima da se održi u poslu, Er Berlin je bio u procesu restrukturiranja, a tokom poslednjih nekoliko godina opstajao je zahvaljujući Etihadu, čiji vlasnički udeo u kompaniji iznosi 29,2 posto.

Konkurentske aviokompanije, “Lufthanzin Jurovings“, i“ Ostrijan Erlajns“ postigle su u decembru dogovor o zakupu 38 aviona od Er Berlina. Posle objave vesti o pokretanju stečaja u Er Belinu, Lufthanza je saopštila da „zajedno sa nemačkom vladom podržava napore za restrukturiranje Er Berlina“ i da će avioni koje je zakupila nastaviti dotadašnje operativne aktivnosti.

Najveći nemački avioprevoznik Lufthanza je izvestila da je „već u pregovorima o preuzimanju delova Er Berlin grupacije, kao i da istražuje mogućnosti za zapošljavanje dodatnog osoblja“, a ovo su potvrdili i u Ministarstavu i dodali da u ovim pregovorima učestvuje i još jedna aviokompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор