Vlada usvojila Predlog zakona o digitalnoj imovini

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o digitalnoj imovini kako bi regulisala, unapredila i razvila ovu oblast i sprečila zloupotrebu takve imovine u kriminalne svrhe.

Nakon održane sednice, iz vlade je saopšteno da će usvajanjem ovog zakona biti omogućeno finansiranje pomoću kriptovaluta (investicioni tokeni), unapređenje i razvoj tržišta kapitala, kao i obezbeđivanje okvira i korišćenje digitalnih tehnologija u borbi protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, pranja novca i finansiranja terorizma.

“Na ovaj način se nastoji da se ide u korak sa savremenim tendencijama globalnog, digitalnog i elektronskog poslovanja, ali i da se kroz ovaj vid poslovanja i pružanja usluga dodatno podstakne domaće IT preduzetništvo u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija na standardizovan i kontrolisan način, pre svega, saglasno međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv kriminala i sprečavanja pranja novca”, ističe se u saopštenju.

U vladi kažu da će po usvajanju ovog zakona biti ostvarena pravna sigurnost i u zakonskim okvirima obezbeđena predvidivost u poslovanju sa digitalnom imovinom, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор