Dojče Ban zamenjuje dizel vozove vodoničnim do 2025.

Nemački nacionalni železnički operater Dojče Ban (DB) najavljuje da u saradnji sa Siemensom razvija voz na vodonični pogon, pod nazivom Mireo Plus H, koji bi trebalo da zameni dosadašnje vozove koji rade na dizel.

Nove lokomotive, čije će testiranje početi 2024. godine, koristiće hidrogenske gorivne ćelije i litijum-jonske baterije, a za početak će saobraćati između Tubingena, Horba i Forchajma u nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Mireo Plus H vodonični voz imaće domet od 600 km, a njegova najveća brzina iznosiće 160 km/h. U Dojče Banu procenjuju da će samo testiranje ovih lokomotiva sprečiti emisiju oko 330 tona ugljen-dioksida u atmosferu, prenosi Klix.

Budući da je za nove vozove potrebna i nova infrastruktura, Dojče Ban je počeo da preuređuje jedno od svojih postrojenja za održavanje vozova u kom će napraviti stanicu za punjenje i održavanje hidrogenskog voza. Takođe, kompanija namerava i da proizvodi vodonik postupkom elektrolize, tokom kog se voda razlaže na kiseonik i vodonik. Ovaj postupak je potpuno ekološki, ali nije efikasan kao tehnologija koju koriste električna vozila, jer transport i skladištenje vodonika puno koštaju.

Vodonični vozovi privlače dosta pažnje i već su uspešno testirani u nekim drugim zemljama. Francuska kompanija Alstom već koristi hidrogenske putničke vozove u komercijalne svrhe u Austriji, a uspešno ih je testirala i u Holandiji. “Coradia iLint” hidrogenski vozovi ove kompanije testirani su i stavljeni u promet u Nemačkoj još 2018. godine, ali je Dojče Banov projekat važan budući da se radi o nacionalnom prevozniku, a na uspešnom testiranju će se zasnivati svi planovi za buduću karbonsku neutralnost.

Trenutno Dojče Ban koristi 1.300 dizel lokomotiva u regionalnom transportu, a 40 procenata od ukupno 33.000 kilometara železničke mreže u Nemačkoj još uvek nije elektrifikovano.

– Moramo svesti upotrebu fosilnih goriva na nulu. Samo u tom slučaju Dojče Ban može biti ugljenično neutralan do 2050. godine, do kada u našoj floti nećemo imati ni jedan voz na dizel – poručila je članica uprave Nemačkie železnice Sabina Jeschke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор