Nemačka pustila u saobraćaj dva voza na vodonik

Na liniji dugoj sto kilometara između nemačkih gradova Kukshaven, Bremerhafen, Bremerverde i Bukstehude, počela su da saobraćaju dva voza francuske kompanije “Alstom”, koja za gorivo koriste vodonik.

Zamena dosadašnjih vozova sa dizel-motorima novim vozovima na vodonik predstavlja početak napora Nemačke države da se vozovi koji koriste dizel zamene skupljom, ali više ekološkom tehnologijom.

Kako je saopšteno iz kompanije Alstom, do 2021. godine će 14 vozova koji ne emituju štetne gasove biti poslato u Donju Saksoniju, a zainteresovanost za novu tehnologiju iskazale su i druge nemačke pokrajine, ali i države poput Velike Britanije, Holandije, Danske, Norveške, Italije i Kanade, javlja agencija „Frans pres“.

– Prvi voz na vodonik ulazi u komercijalnu upotrebu i sve je spremno za serijsku proizvodnju – potvrdio je izvršni direktor francuske kompanije Anri Popar-Lafarž.

Projekt menadžer u Alstomu Štefan Šrank je objasnio da kupovina novog vodoničnog voza košta daleko skuplje od kupovine dizel-voza, ali da je novi voz isplativiji i jeftiniji za rad.

Vozovi sa pogonom na vodonik opremljeni su gorionim ćelijama koje proizvode struju kombinovanjem vodonika i kiseonika u hemijskom procesu čiji su jedini nusproizvodi voda i vodena para.

Vlada Francuske je prethodno saopštila da želi da prvi vodonični voz krene da saobraća na francuskim prugama do 2022. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор