Spremite se za kikindske “Dane ludaje”

U četvrtak u Kikindi počinje regionalna turistička manifestacija “Dani ludaje” koja će do nedelje 23. septembra u ovom vojvođanskom gradu okupiti brojne učesnike, ali i goste iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke i Bugarske.

Kikindske „Dane ludaje“ je prošle godine Turistička organizacija Srbije proglasila za najbolju manifestaciju tog tipa u zemlji, a predsednica Skupštine Grada Kikinde Stanislava Hrnjak podseća da se festival posvećen bundevi održava u ovom gradu već 33 godine, i kako kaže, iz decenije u deceniju se neprestano razvija, dopunjava i programski širi.

– Radeći na razvoju ove manifestacije i njenoj promociji neprestano smo sticali nove prijatelje i sa njima se udruživali kroz nove ideje, kako bismo ono što imamo da ponudimo u našem gradu, a to su sadržaji koji se oslanjaju na tradiciju i kulturu naroda koji živi u Kikindi, objedinili u jedan lepi program koji će trajati četiri dana – objašnjava Hrnjakova.

Po navodima Marijane Mirkov iz Kancelarije za turizam Grada Kikinde, “Dane ludaje” svake godine poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva, što je ovom festivalu, veoma popularnom kako kod posetilaca iz naše zemlje, tako i kod posetilaca iz svih zemalja regiona, pa i šire, omogućilo da postane simbol manifestacionog turizma. Kako ističe, prošle godine u vreme trajanja festivala bilo je zabeleženo više od 10.000 prelazaka iz Rumunije na novootvorenom graničnom prelazu Nakovo-Lunga.

“Dani ludaje” su organizovani kao turističko-gastronomska manifestacija koja će ove godine posetiocima ponuditi raznovrstan i bogat prateći program ispunjen brojnim kulturnim, sportskim, takmičarskim i izložbenim događajima.

Zvanična boja kikindskog festivala je narandžasta. Ona simbolizuje “ludaju”, odnosno bundevu koja se vekovima rado uzgaja na plodnim poljima kikindskog atara, javljaju iz Privredne komore Srbije (PKS).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор