Siemens i Uniper uvode „zeleni“ vodonik u gasovode

Tehnološki gigant Siemens i energetska kompanija Uniper započeli su saradnju na takozvanoj braunfild transformaciji čiji je cilj dekarbonizacija energetskih postrojenja preko uvođenja vodonika iz obnovljivih izvora energije u postojeću gasnu infrastrukturu, prenosi Balkan Green Energy News.

Uniper SE i Siemens Gas and Power trenutno rade na povezivanju više energetskih sektora uz pomoć sve rasprostranjenije tehnologije čija je osnova vodonik. Poslovne mogućnosti biće istovremeno istražene u energetici, mobilnosti i industrijskim kapacitetima, a osnova cele strategije je vodonik koji bi se dobijao elektrolizom uz pomoć viška struje iz vetroelektrana, kao i postojeća infrastruktura za transport zemnog gasa.

Naime, energija vetra bi mogla da se koristi za napajanje postrojenja za elektrolizu i dobijanje vodonika onda kada vetrenjače proizvode više struje nego što sistem može da je prenese. Budući da se Uniper obavezao da zatvori svoje pogone u Evropi u roku od pet godina i emisiju ugljenika svede na nulu najkasnije do 2035. godine, obe kompanije će nalizirati kapacitete Uniperovih skladišta i gasnih turbina za upotrebu vodonika, a računaju i na to da kapaciteti baterija poslednjih godina sve više jačaju.

Planirano je da Simensov koncept braunfild preoblikovanja postojećih kapaciteta Unipera za drugačiju upotrebu uključi i grejanje, zbog čega svetski tehnološki gigant sada ispituje potencijal pristupa power-to-X, odnosno tehnologija kojima se struja pretvara u nešto drugo.

– U Falkenhagenu i Hamburgu Uniper ima fabrike za prevođenje struje u gas, od kojih je jednu proširio postrojenjem za metanizaciju. Nakon ukidanja uglja i prelaska na sigurno snabdevanje u čijoj osnovi će biti gas, njegovo bezbedno korišćenje u odnosu na klimu biće jedan od najvažnijih koraka ka uspešnoj transformaciji celog energetskog sistema. Stoga je dekarbonizacija industrije gasa, uključujući i proizvodnju električne energije iz gasa, presudna u pokušaju Nemačke i Evrope da dostignu zacrtane klimatske ciljeve – istakao je direktor Unipera Andreas Schierenbeck.

On je poručio da je „zeleni“ ili čisti vodonik jedna od glavnih alatki Evropske unije u primeni Evropskog zelenog plana i pri tom nagovestio da se prva prezentacija zajedničkih projekata dve nemačke kompanije može očekivati već u roku od godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор