Nemačka se u 2021. zadužuje za dodatnih 180 mlrd. €

Nemačka će u sledećoj godini gotovo udvostručiti planirano zaduživanje kako bi finansirala programe podrške privredi tokom drugog talasa pandemije korona virusa, najavio je ministar finansija Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, budžetom je predviđeno da se finansijska podrška privrednicima produži do juna sledeće godine. Skupštinski odbor za budžet već je dao saglasnost na novo zaduživanje države od gotovo 180 milijardi eura, što je drugi najveći iznos neto zaduživanja u istoriji posleratne Nemačke.

– Naš cilj je da savladamo ovu pandemiju i da sledeće godine izađemo iz nje sa rastom u punoj snazi – poručio je Šolc na virtuelnoj konferenciji za novinare, dodajući da će planirani paket ekonomskih podsticaja za ovu i narednu godinu rezultovati novim dugom većim od 300 milijardi eura.

Ministar Šolc je u septembru prvobitno predviđao da će novo zadiživanje za 2021. godinu iznositi 96 milijardi eura, ali se naknadnim planiranjem ovaj iznos povećao na ukupno 179,82 milijardi, javlja agencija Rojters.

Na istoj ovoj konferenciji za novinare, nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je izjavio kako ne očekuje da će mere zaključavanja tokom poslednja dva meseca ove godine izazvati „veliki talas“ insolventnosti, budući da se preduzeća mogu osloniti na linije državne finansijske pomoći.

– Smatram da smo kroz pomoć u novembaru i decembru omogućili sektorima kojih se to prevashodno tiče da ekonomske posledice zadrže u granicama koje mogu da se kontrolišu – dodao je Altmajer.

Vlada najveće evropske privrede očekuje da će kalendarski prilagođen ekonomski pad u ovoj godini iznositi 5,9 procenata, dok za sledeću godinu predviđa oporavak po stopi od 4,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор