Prvi kvantni računar u Evropi ima Nemačka

Početkom nedelje, nemačka kancelarka Angela Merkel je predstavila javnosti prvi kvantni računar “Q System One”, koji je u blizini Štutgarta instalirao američki računarski gigant IBM, prenosi agencija Beta.

I dok je Evropa, navodno, prilično aktivna na unapređenju nove obećavajuće tehnologije, prvi kvantni računar na njenom tlu, ali i van SAD, instalirali su Amerikanci u saradnji sa nemačkim stručnjacima i on već uveliko radi od aprila.

– Nemačka je među najboljima u istraživanju kvantne tehnologije i namerava da to i ostane – poručila je nemačka kancelarka, koja je, inače, tokom svojih studija napisala tezu iz kvantne hemije.

Zahvaljujući fizičkom svojstvu izuzetno malih čestica, kvantna tehnologija se koristi za veoma moćne računare. Umesto “bitova”, koji se koriste za klasične računare, kvantni svet koristi “kjubitove” (Qubits), koji fantastično brzo mogu paralelno da rade nekoliko različitih stvari.

Iako je kvantna tehnologija još uvek u eksperimentalnoj fazi, jednog dana bi mogla da omogući rešavanje pitanja koji su isuviše složeni za današnje računare i to u rekordno kratkom vremenu.

Francuska i Nemačka streme da postanu lideri u toj oblasti, pa su najavile da će u izgradnju kvantnog računara do 2025. godine Francuska investirati 1,8 milijardi eura, a Nemačka ukupno dve milijarde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор