Pripazite se odlaska u Nemačku dizel vozilom!

Srpski vozači koji planiraju putovanje dizel automobilom u zemlje zapadne Evrope, pa tako i u Nemačku, treba dobro da obrate pažnju, s obzirom na to da je starijim putničkim vozilima zabranjen ulazak u neke gradove, uz visoku kaznu od nekoliko desetina do nekoliko hiljada eura, kao i da će na nekim mestima biti kažnjeni i sa najnovijim automobilom na dizel.

Na primer, u Berlinu postoje mesta sa potpunom zabranom vozila na dizel, za putovanje u mnoge evropske gradove potrebna je posebna vinjeta, ali samo ako imate relativno nov automobil, prenosi B92.

Bum u prodaji električnih automobila sugeriše da već uskoro možda neće biti moguće koristiti automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. U mnogim delovima Evrope dizel automobili, čak i oni koji ispunjavaju najviše emisione standarde (Euro 6), već su zabranjeni, a u pitanju su takozvane plave zone, odnosno zone potpune zabrane ulaska.

U Nemačkoj se takve uvode privremeno, ukoliko se u određenom gradu prekorači dozvoljena količina izduvnih gasova i prašinu u vazduhu. U stalne „zelene zone” i dalje će se ulaziti sa dizelašem, ali samo onih sa odgovarajućom zelenom vinjetom koja se trenutno dodeljuje automobilima proizvedenim posle oktobra 2006. godine, sa standardom Euro 4.

U nedostatku vinjete u Nemačkoj se izriče kazna od 80 eura, u Francuskoj od 68 do 450 eura, u Belgiji od 150 do 350 eura. U Austriji i Danskoj postoje zabrane, ali one se odnose samo na kamione i kombije, navodi se na sajtu green-zones.eu.

Ove kazne se mogu izbeći uz pomoć posebnih aplikacija za praćenje puteva, u smislu „ekološke efikasnosti“, kao što su zelene zone, koje omogućavaju slobodan pristup pojedinačnim korisnicima. Zahvaljujući tome mogu se planirati putovanja uz izbegavanje osetljivih područja, a i vinjeta se može kupiti unapred.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор