Sa kojom vakcinom se može ući u Nemačku?

Aktuelna epidemiološka situacija Saveznoj Republici Nemačkoj se, kao i u većem delu Evrope, pogoršala u poslednje vreme, a ta zemlja je Srbiju označila kao područje visokog rizika od zaraze korona virusom.

Na listi rizičnih zemalja pored Srbije se nalaze i Austrija, Belgija, Grčka, Holandija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija. S tim u vezi, Nemačka je uvela obavezu elektronske prijave ulaska u zemlju i obavezni kućni karantin u trajanju od 10 dana, koji može da se skrati nakon petog dana uz negativan test na prisustvo virusa, prenosi B92.

U Nemačku može da se uđe uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili uz brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, kaomi uz potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preleženom koronavriusu. Od vakcina, Nemačka priznaje one koje proizvode Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson, a potrebno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Ulazak u Nemačku je dozvoljen deci ispod 12 godina iako nisu vakcinisana, ali u pratnji makar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Za decu je obavezan digitalni obrazac pre putovanja, kao i petodnevni karantin. Ova pravila će sigurno važiti do 15. januara sledeće godine.

U Nemačkoj je svuda omogućeno slobodno kretanje, osim u Saksoniji, u kojoj su do 12. decembra zabranjena turistička putovanja. U ovoj saveznoj pokrajini dozvoljena su samo poslovna putovanja, a slični uslovi važe i u delovima Bavarske. Stoga se pre puta obavezno treba raspitati da li su turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite.

Pravila za turiste se razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regiona do regiona. U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Severna Rajna Vestfalija, na mnogim mestima važi takozvano “pravilo 2G”, koje podrazumeva da samo vakcinisani i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije, a negativan test nije dovoljan.

S obzirom na dramatičan broj zaraženih, u mnogim delovima Nemačke bi narednih dana ili sedmica mogle biti pooštrene restriktivne mere. Mnogi traže da se “pravilo 2G” uvede u celoj zemlji, zbog čega bi turisti obavezno trebalo da se informišu o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju putuju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор