U junu odobrenje za nemačku vakciju Kjurvek

U proteklih nekoliko nedelja utihnule su priče o nemačkoj vakcini Kjurvek (CureVac), za koju se prošle godine govorilo da je „vakcina koja obećava“, ne najbrža, već najbolja. Međutim, odobrenje za ovu vakcinu se, prema poslednjim informacijama, može očekivati tek u junu.

O Fajzerovoj mRNK-vakcini razvijenoj u nemačkoj laboratoriji Bajontek u Majncu već mesecima se svakodnevno izveštava, a slično je i sa vektorskim vakcinama – švedsko-britanskom AstraZenekom i američkom Džonson i Džonson, za koje se navodi da u retkim slučajevima izazivaju trombozu. Takođe, ne prestaju ni polemike oko odobravanja ruske vektorske vakcine Sputnjik V od strane Evropske agencija za lekove (EMA), piše Dojče vele.

Iz Kjurveka poručuju da odobrenje očekuju „na vreme“. Procedura je pokrenuta sredinom februara, a više od 40.000 ljudi iz Evrope i Latinske Amerike trenutno učestvuje u „fazi 2b/3“ ispitivanja, dok se privremena analiza efikasnosti najavljuje za drugi kvartal ove godine.
– Kod EMA to često traje predugo, to smo već videli na slučaju Bajonteka. Ako Kjurvek, kako se očekuje, radi dobro kao Bajontek ili Moderna, vakcinu bi trebalo odobriti i primeniti što pre – rekao je za nedeljnik Špigel Karl Lauterbah, stručnjak za zdravstvo iz redova Socijaldemokrata.

Međutim, Lotar Viler, predsednik Instituta „Robert Koh“, kaže da ne vidi potrebu za hitnim odobravanjem, budući da se u Nemačkoj pažljivo proučavaju mogući neželjeni efekti. Sa njim se slaže i nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji kaže da još uvek nema dovoljno podataka da bi se vakcina odobrila po hitnom postupku.

U Kjurveku tvrde da su uspeli da formiraju mrežu partnera među kojima su i nemački Bajer i britanski GlaksoSmitKlajn, koji bi trebalo da preduzmu bitne korake u proizvodnji ove vakcine čije zvanično ime glasi CvnCoV. Proizvodnja u pogonu Kjurveka u Tibingenu bi trebalo da počne u drugoj polovini godine, kako kaže šef uprave kompanije Franc-Verner Has, na sopstvenu odgovornost. Budući da će se mreža partnera širiti, očekuje se da će do kraja godine biti proizvedeno 300 miliona doza, dok je prognoza za sledeću godinu korigovana sa 600 miliona na milijardu doza.

Kjurvek je prošle nedelje objavio podatke za 2020. godinu koji pokazuju da gubici premašuju prihode. Biofarmaceutska kompanija je prošle godine ostvarila prodaju od oko 49 miliona eura, što je gotovo tri puta više nego godinu dana ranije. Ipak, gubitak je dostigao oko 110 miliona eura, za šta u firmi krive povećane troškove za istraživanje i razvoj vakcine. Sve u svemu, na kraju godine kasa je bila puna a likvidnost je iznosila čak 1,3 milijarde eura.

Naime, puno novca se slilo kada je Kjurvek prošle godine izašao na berzu, a ove godine su izdate i nove akcije preko kojih je prikupljeno dodatnih 517,5 miliona eura. Ukupna vrednost ove kompanije se sada procenjuje na čak 16 milijardi eura, pa berzanski eksperti s razlogom smatraju da je prodaja Kjurveka sada mala, a gubici veliki, ali da je zato njen potencijal ogroman.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор