Mercedes predstavio električne modele EQS i EQB

Samo nekoliko dana nakon predstavljanja luksuzne električne limuzine EQS, Mercedes je svetskoj javnosti predstavio i model EQB koji je zapravo električna verzija konvencionalnog modela GLB.

Prvi električni model u luksuznoj klasi, Mercedes EQS, raspolaže sa autonomijom vožnje do čak 770 km, dok će verzija EQB 350 4Matic sa jednim punjenjem baterije moći da pređe do 478 km, mereno prema starom NEDC standardu, odnosno 419 km, ukoliko se računa po novom, realističnijem WLTP test programu.

U Mercedesu kažu da EQS električna limuzina treba da postavi nove standarde u ovom segmentu, budući da se radi o najaerodinamičnijem serijskom automobilu na svetu, a tvrde i da je među najtišim na tržištu, prenosi B92.

Prve dve verzije koji će biti dostupne tržištu su EQS 450+ sa 333 KS (245 kW) i zadnjim pogonom i EQS 580 4MATIC sa 534 KS (385 kW) i pogonom na sva četiri točka. Mercedes EQS, najavljuju iz kompanije, u prodajne salone stiže na jesen sa početnom cenom od oko 100.000 eura.

Drugi električni model EQB, koji je prikazan na aktuelnom šangajskom auto-salonu, je verzija koja će se proizvoditi u Pekingu za kupce u Kini, ali će evropska varijanta takođe stići na tržište ove godine i neće se bitnije razlikovati od kineske verzije. Osim u Kini, Mercedes EQB će se izrađivati i u Mađarskoj, a prodavaće se širom sveta.

EQB će se prodavati u opciji sa tri reda sedišta, mada je poslednji namenjen isključivo manjim osobama (visine do 165 cm) ili deci, a u ponudi će biti verzije sa prednjim i pogonom na sva 4 točka. Osnovna evropska varijanta će imati bateriju kapaciteta 66,5 kWh, dok će snažnije verzije raspolagati snagom od preko 200 kW (272 KS). U planu je i opcija sa produženim radijusom kretanja, koja će imati veću bateriju, ali Mercedes još nije saopštio njene specifikacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор