Proizvođači sprečavaju Nemačku da donira vakcine

Nemačka trenutno ima više vakcina protiv korona virusa nego što joj je potrebno, zbog čega želi da ih donira siromašnijim zemljama, ali se proizvođači vakcina protive tome i zahtevaju isplatu u skladu sa ugovorima koje su sklopili sa Evropskom unijom, piše Dojče vele.

U ovakvoj situaciji nemačka vlada strahuje da će uskoro morati da uništi velike količine vakcina, pri tom je već najavljeno i potvrđeno da će Nemačka 100 miliona doza vakcina koje su joj višak, donirati siromašnjim zemljama u okviru “Kovax” inicijative Ujedinjenih nacija i to do kraja godine. Međutim, Nemačka je do sada donirala samo 17,6 miliona doza AstraZeneka vakcine – Vijetnamu 2,6 miliona doza, a Ukrajini, Egiptu i Gani po 1,5 miliona doza, navode u nemačkom Ministarstvu zdravlja Nemačke, a prenosi list Velt.

Iz pisma Tomasa Štefena, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, upućenog Evropskoj komisiji, koje je dostupno TV magazinu „Kontrasti“ javnog servisa ARD, proizlazi da proizvođači drugih vakcina očigledno nameću uslove koji onemogućavaju Nemačku da donira vakcine. U pismu od 18. oktobra Štefen kritikuje ponašanje proizvođača vakcina koje ne pogađa samo Nemačku. On navodi da ćemo se “uskoro suočiti sa situacijom u kojoj neke zemlje moraju da unište velike količine vakcina koje su hitno potrebne drugim zemljama.

Ugovori koje je Evropska komisija potpisala prošle godine daju proizvođačima vakcina de fakto pravo veta u situaciji slanja vakcina trećim zemljama, što znači da i proizvođači moraju da se saglase sa donacijom. Neke kompanije očigledno beskrupulozno koriste to pravo, s obzirom na to da Štefen u pismu kaže da proizvođači „diktiraju minimalne cene“ ili zahtevaju od primalaca „preterane kompenzacije za razliku u ceni“. Takođe je „neprihvatljivo” kako dalje piše, da te farmacetuske kompanije pokušavaju da zabrane distribuciju vakcina preko međunarodnih organizacija.

Prema insajderskim informacijama iz farmacetuske industrije, pozadina finansijskih zahteva proizvođača vakcina jesu komercijalni interesi, jer bilo koja doza koja se besplatno donira iz Nemačke u Afriku, tamo se više ne može prodati, čak ni po nižoj ceni. Takođe, istraživanje tima emisije „Kontrasti“ je pokazalo da najveći otpor doniranju vakcina pruža američka kompanija Moderna. U Nemačkom ministarstvu zdravlja kažu da su u međuvremenu potpisani okvirni sporazumi izmedu Covax-a i firmi Bajontek-Fajzer i Džonson i Džonson, dok se sa Modernom još uvek pregovara.

Proizvođači vakcina zahtevaju „minimalne cene“ ili isplate kompenzacije (pored cene koju su zemlje EU ugovorile i platile za naručene vakcine), pa za jednu dozu Moderna vakcine, na primer, EU treba da plati oko 19 eura. Ovako bi se, sa stanovišta kompanije Moderna, smanjili prihodi na unosnom tržištu EU za dopunske vakcinacije, jer što manje Nemaca primi prvu i drugu dozu Moderne, manje će biti tržište za dopunske vakcinacije u toj bogatoj zemlji. Naime, prema zvaničnom odobrenju, mRNA vakcine se „pojačavaju” davanjem treće doze iste vakcine.

Međutim, kao i mnogo toga bitnog u vezi sa ugovorima tolike vrednosti, i kod ovih se ne zna koliku kompenzaciju traže farmacetuske kompanije. Državni sekretar Štefen u svom pismu takođe govori samo o „preteranim” zahtevima, a u javnosti nema zvaničnih informacija o iznosima traženih „minimalnih cena”, navodi Dojče vele.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор