Fajzer od vakcina očekuje 36 mlrd. $ prihoda

Američko-nemačka farmaceutska kompanija Fajzer-Bajontek povisila je prognozu ovogodišnjih prihoda ostvarenih od prodaje vakcina protiv korona virusa na čak 36 milijardi dolara.

Ovo je za 7,5 posto iznad projekcija iz drugog kvartala, kada je kompanija projektovala da će u ovoj godini prihodovati 33,5 milijardi dolara od prodaje vakcina i duplo je više od očekivanja saopštenih na početku godine, javlja agencija Asošiejted pres.

Fajzer je samo u trećem kvartalu 2021. inkasirao od prodaje vakcina oko 13 milijardi dolara, koje deli sa svojim nemačkim partnerom Bajontekom. Prema Rojtersovim informacijama, prodaja vakcina će u ukupnim prihodima tog proizvođača lekova imati u ovoj godini udeo od čak 44 procenta.

Iz kompanije su dali procenu i za sledeću godinu, kada od prodaje vakcina očekuju prihod od 29 milijardi dolara, što je više od predviđanja na Vol Stritu, a s obzirom na to da kompanija pregovara sa više zemalja o isporuci preventivne injekcije protiv kovida. Naime, u anketi Refinitiva osam ekonomskih analitičara sa Vol Strita je u proseku predvidelo da će sledeće godine Fajzerov prihod od vakcina iznositi 22,15 milijardi dolara.

Iz kompanije poručuju da, iako imaju kapacitete za proizvodnju četiri milijarde doza u 2022. godini, za sada računaju na prodaju oko 1,7 milijardi doza, što znači da bi, ukoliko potpišu ugovore o isporukama sa zemljama sa kojima su u pregovorima, mogli i dodatno da podignu prognozu prihoda za narednu godinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор