U Srbiji se godišnje proizvede 50 do 60 miliona litara rakije

U Srbiji se godišnje proizvede između 50 i 60 miliona litara rakije, a proizvodnja jakih alkoholnih pića u poslednjih pet godina raste po stopi većoj od 10 posto.

U svetu je Srbija poznata po proizvodnji šljive. Domaća rakija od ove voćke jedno je od najprodavanijih alkoholnih pića u svetu, a za njom slede rakija od kajsije, kruške, dunje, maline, meda i oraha. Značajne količine ovog pića dolaze iz domaće radinosti.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) kažu da aktuelni podaci pokazuju da je srpska privreda uvidela svoju šansu u sektoru jakih alkoholnih pića i na globalnom tržištu, prenose Večernje novosti.

– Procenjuje se da se u našoj zemlji proizvede između 50 i 60 miliona litara rakije, uključujući i rakiju proizvedenu u privatnim domaćinstvima. Najveća proizvodnja je u Rasinskom, Šumadijskom i Zlatiborskom kraju – kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.

Prema njegovim rečima, izvoz srpske rakije od voća je tokom prošle godine porastao za čak 30 procenata, a većina ovog pića, odnosno 67 posto završava na tržištima Nemačke, SAD, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор