Doseljenici u Nemačku zarađuju više od Nemaca?

Prema najnovijem istraživanju Instituta za nemačku ekonomiju (IW), zasnovanom na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje, mnogi stanovnici Nemačke koji su u tu zemlju došli iz drugih zemalja, zarađuju više od samih Nemaca, objavio je list Welt am Sonntag.

Indijci koji u Nemačkoj rade puno radno vreme u proseku mesečno zarađuju 4.824 eura, što je gotovo 1.300 eura više od zarade Nemaca. Ipak, za objavljene podatke se ne govori da je reč o bruto iznosu u kom se u Nemačkoj prikazuju prosečne zarade, prenosi Feniks magazin.

Od 2012. godine u Nemačku pristiže puno akademika iz trećih zemalja, među kojima je najviše matematičara, informatičara, prirodnjaka i inženjera iz takozvanih MINT profesija (kraćenica za matematičare, informatičare, stručnjake na području prirodnih nauka i tehničare). Svi oni su u Nemačkoj obično plaćeni znatno iznad proseka.

Prosečna mesečna plata Nemaca iznosi 3.541 euro (bruto), Austrijanci u Nemačkoj zarađuju 4.582 eura, Amerikanci 4.468 eura, dok Britanci, Kinezi, Švajcarci, Brazilci i oni koji dolaze iz zemalja Beneluksa takođe imaju prosečnu platu stalno zaposlenih radnika koja je iznad granice od 4.000 eura.

Takođe, i Francuzi u Nemačkoj zarađuju u proseku više od Nemaca, odnosno 3.952 eura. Za razliku od njih, Sirijci imaju relativno nisku prosečnu mesečnu zaradu do 2.195 eura, Rumuni u Nemačkoj zarađuju 2.157 eura, a Bugari 2.072 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор