Nemački parlamentarci sve bolje dodatno zarađuju

Prema procenama nedavno urađene studije fondacije Otto Brenner, poslanici nižeg doma nemačkog saveznog parlamenta (Bundestaga) su u tekućem legislativnom periodu ostvarili 53 miliona eura dodatnih prihoda, što je znatno više nego u prethodnim periodima.

Fondacija, bliska sindikatu, je ove podatke procijenila na temelju javno dostupnih informacija na internet stranici nemačkog parlamenta. Autori studije ističu da su se dodatni prihodi značajno povećali, a da najbolje zarađuju parlamentarci „bliski privredi“, zbog čega zahtevaju dodatno pooštravanje pravila, piše Dojče vele.

Fondacija ovo istraživanje sprovodi još od 2009. godine, pa ima podatke za tekući i dva prethodna perioda vlasti. Od 2009. do 2013. godine dodatni prihodi partijskih predstavnika su bili procijenjeni na 30 miliona eura. Ipak, tačan iznos se ne može utvrditi, jer su do sada podaci o toj vrsti prihoda unošeni samo u grubim i okvirnim iznosima.

U aktuelnom legislativnom periodu, koji se uskoro završava, oko trećine parlamentaraca, ili njih 261, dodatne prihode su ostvarili kroz različite angažmane. Fondacija tu pojavu naziva „problemom privilegovane manjine zastupnika“ i ističu da je posebno raširena među strankama „bliskim privredi“ – CDU, CSU i FDP. Iako FDP u Bundestagu ima 11,5 posto od ukupnog broja predstavnika, ona je sa udelom od 20,3 posto i dalje na prvom mestu po dodatnim primanjima.

Dodatni angažmani parlamentaraca su zakonski dozvoljeni sve dok ne postoji sukob interesa i dok je parlamentarni angažman u središtu njihovog delovanja. Međutim, dodatni prihod se iznad određenenog iznosa mora prijaviti Prezidijumu Bundestaga, nakon čega se objavljuje na web-stranici Bundestaga u rubrici „Informacije koje moraju biti dostupne javnosti“. Do sada su dodatni prihodi parlamentaraca morali biti prijavljeni ako su bili veći od 1.000 eura mesečno, odnosno 10.000 godišnje, dok prihodi iznad 250.000 eura spadaju u istu grupu kao i oni čiji su iznosi milionski.

Nakon skandala sa sumnjivim poslovima oko nabavke medicinskih maski i plaćenog lobističkog angažmana političara, Bundestag je sredinom juna usvojio strožija pravila o transparentnosti, prema kojima dodatni prihod mora biti prijavljen ako premaši 1.000 eura mesečno ili 3.000 eura godišnje. Takođe je predviđeno da se mora objaviti i tačan iznos te zarade, do u cent.

Međutim, iz Fondacije Otto Brenner pozvaju na dodatno pooštravanje pravila preko formiranja komisije koja bi imala resurse i prava za kontrolu poštovanja pravila, a u kojoj bi, pored poslanika, trebalo da budu i eksterni stručnjaci. Uprkos pojedinačnim pooštravanjima, Autor studije Sven Osterberg smatra da se stiče utisak „da se parlament može kupiti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор