Nemačka ulaže još 260 mil. € u razvoj testova, lekova i vakcina

Kako je nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio na pres konferenciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ta zemlja će uložiti još 260 miliona eura u SZO, odnosno u razvoj testova, lekova i vakcina protiv korona virusa.

– Mi ćemo trećim zemljama obezbediti najmnaje 30 miliona vakcina kroz program KOVAKS. To je osnova, a u narednim nedeljama i mesecima Nemačka bi trebalo da bude u mogućnosti da obezbedi još vakcina zemljama kojima su one najpotrebnije – rekao je Špan i poručio da će samo sa snažnom SZO svet moći da prebrodi aktuelnu pandemiju.

On je istakao da Nemačka smatra da SZO ima vodeću ulogu u međunarodnoj zdravstvenoj politici, zbog čega joj, pre svega, treba dati vodeću ulogu u borbi protiv globalnih zdravstvenih kriza.

Prema rečima generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, Nemačka predstavlja jedno od vodećih svetala u borbi protiv pandemije na globalnom nivou, pod vođstvom Jensa Špana i nemačke kancelarke Angele Merkel.

– Komitet SZO za hitne slučajeve se sastao u četvrtak i izrazio zabrinutost zbog pogrešnog shvatanja da je pandemija okončana, a ona nije gotova ni blizu. Komitet je upozorio i na veliku verovatnoću pojave i globalnog širenja novih i možda još opasnijih varijanti koje će verovatno biti još izazovnije kontrolisati – kazao je Gebrejesus.

On je istakao da je Komitet izrazio duboku zabrinutost i zbog nivoa finansiranja plana strateške pripremljenosti i odgovora SZO na pandemiju, koji ograničava sposobnost Zdravstvene organizacije da koordinira globalni odgovor na pandemiju, posebno u pogledu fleksibilnosti koja mu je potrebna zbog brzine kretanja virusa.

– Komitet pozvao sve zemlje sveta da podrže poziv Svetske zdravstvene organizacije da do kraja septembra vakcinišu najmanje 10 procenata svog stanovništva – podsetio je Gebrejesus.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор